עץ הדקל הוא עץ נפוץ מאד בישראל כולה, הן לשם גידול תמרים והן לשם נוי. הדקל משווה מראה טרופי בכל מקום שהוא מצוי בו, עיריות ומועצות מקומיות ואזוריות שותלים מאות דקלים במרחב הציבירו ואנשים פרטיים שותלים דקלים בביתם.
עץ פופולארי אצילי ואהוב, בין השאר בגלל מראהו הזקוף הפונה לשמש, ודבר חשוב לא פחות, הוא בעל גזע צר וארוך ואינו תופס מקום רב.
אך לא הכל ורוד בצל עצי הדקל. כל כמה שהם יפים ומניבים תמרים טעימים, הם לעיתים מזיקים לסביבה.
גלושים נוספים התעניינו גם בגיזום דקלים
עץ דקל כשאר עצי הנוי, זקוק לטיפול הולם ומתמיד. גיזום, ניקוי וקטיף התמרים.
כאשר הדקל הוא מזן תמר, הוא גדל באזורי גידול ספציפים – לדוגמא עמק הירדן ועין גדי, ושם משתמשים בכל אמצעי ההגנה נגד עטלפים ויונים, וכמובן מטפלים היטב בעצים על מנת שיניבו פרי עסיסי.
כאשר הדקל הוא לשם נוי גם אז גדלים עליו אשכולות תמרים מזן שונה. אשר על כן יש לגזום ענפים יבשים ולהוריד את אשכולות התמרים, מחשש שלא יפלו בעצמם ויפגעו בסביבה, ומחשש שימשכו עטלפי פירות אליהם, ואלו מלכלכים קירות של בתים סמוכים.
בנוסף ענפי הדקל שמתייבשים עשויים אף הם ליפול מטעם עצמם ולפגוע בסביבה, וגרוע מכך, בעוברים ושבים.
משום גובהם הרב לעיתים מפריעים ענפי הדקל לקוי הטלפון וחוטי החשמל ובכך מהווים מטרד לסביבה הקרובה.
בגזע הגבוה יש לגזום את ה"מדרגות" משום שבתוכם יש שלל של מכרסמים ומזיקים, עכברים וחבריהם, והגרוע מכל, המזיק הפוגע ביותר עד מות העץ – חיפושית בשם חדקונית הדקל, שזוללת את הגזע מבפנים, הגזע שנראה לעין חלול לחלוטין. במקרה כזה יש לכרות את העץ באופן מידי.
הסכנה הגדולה כאשר העץ נגוע בחדקונית הדקל היא שהדקל יקרוס ללא הודעה מוקדמת או סימן מוקדם, במלוא הגובה שלו וכמובן יפגע במי שנמצא בסביבה, אנשים, מכוניות, תחנות אוטובוס, תמרורים, רמזורים וכד'.
כריתת עצים בכלל מתבצעת אך ורק אם אישורים מתאימים מטעם פקיד היערות היושב ברשות המקומית, ורשיון מטעם משרד החקלאות. הכריתה היא המוצא האחרון, רק כאשר קיימת סכנה בטיחותית ותברואתית לציבור.
על מנת לכרות עץ דקל יש להיות בעל רישיון מיוחד, ובעל מסוגלות ואישור לעבוד בגבהים.
כריתת עץ דקל דורשת מנוף סל חדיש, גוזם בעל טוח תנועה של ספורטאי צמרת, וכריתה על ידי גיזום מדורג. נדרש גם מיכל פינוי גדול שיכיל את הגזם על מנת שלא יפול לקרקע ויסכן את הסביבה.
אז עם הסדרי בטיחות, רשיונות מתאימים מהרשויות, רשיון עבודה בגבהים, אדם עם מסוגלות כוח וטווח תנועה גבוה – וכמובן סיבה בטיחותית או תברואתית שעלולה לסכן אדם, ניתן לכרות את עץ הדקל.
על זה נאמר: "גם גיבורים נופלים", אך במקרה זה אם לא יכרתו העצים הגיבורים, סביבתם תהייה בסכנה.
אולי יעניין אותך גם: גיזום עץ זית
שתפו אותנו: