כאשר אדם משתמש בנכס שאינו שלא ללא הסכמה של בעל הנכס החוק מאפשר לבעל הנכס להתמודד עם המצב בשתי דרכים, בשימוש בכוח סביר לזמן מוגבל ובפנייה אל בית המשפט.
פלישה של אדם לנכס שלא שלו נקראת בשפת החוק הסגת גבול. בתחום המקרקעין הסגת הגבול יכולה להתרחש במספר סיטואציות, כאשר אדם פולש למקום נטוש ועושה בו שימוש לעסק או למגורים, כאשר אדם משתמש בחניה שלא שלו או כאשר הוא מספח לעצמו שטחים שאינם שלו.
כדי להיכלל בהגדרה של הסגת הגבול צריכים להתקיים שני תנאים: הפעולה נעשתה שלא כדין ולמסיג אין הצדקה חוקית לשהייתו במקרקעין ולבעל הקרקע נגרם נזק או הפרעה במקרקעין.
אולי יעניין אותך לוח נדלן
מה אפשר לעשות נגד מסיג גבול?
חוק המקרקעין מאפשר לבעל הנכס לעשות דין עצמי ולהשתמש בכוח נגד מסיג הגבול כדי להוציא אותו מהנכס. חשוב לציין כי בית המשפט מתיר את השימוש בכוח רק במקרים שבהם אין מוצא אחר והשימוש בכוח צריך להיות במידה סבירה בלבד ורק תוך שלושים יום מיום הפלישה אל הנכס. חריגה מאחת משתי המגבלות כמו שימוש בכוח בלתי סביר או לאחר שחלפו שלושים יום עלולה להפוך דווקא את בעל הנכס למפר החוק ולהעמיד אותו בפני אחריות משפטית.
מאחר ומטבע הדברים הגדרת השימוש בכוח סביר אינה חד משמעית ונתונה לפרשנות של בית המשפט, וגם כאשר בעל הנכס אינו יודע בדיוק כמה ימים חלפו מאז שמסיג הגבול פלש אל הנכס שלו מומלץ לבעל הנכס לבחור בדרך של פינוי הפולש באמצעות תביעה אל בית המשפט.
כאשר בעל הנכס פונה אל בית המשפט עליו להוכיח, לפי נסח טאבו, כי הוא הבעלים החוקיים של הנכס ולדרוש את סילוק הפולש מהנכס אשר בבעלותו. אם בית המשפט ישתכנע כי התובע הוא בעל הנכס ולנתבע אין הצדקה חוקית לשימוש בנכס, הוא יוציא צו לסילוק הפולש. אם הפולש לא יפנה את הנכס, רשאי בעל הנכס לפנות אל רשות האכיפה והגבייה ולבקש ממנה לאכוף את פסק הדין ולדאוג שהפולש יעזוב את הנכס.
החוק מתיר לבעל הנכס לקבל פיצוי כספי כאשר נגרם לו נזק או דמי שימוש כאשר השימוש בנכס או במקרקעין נעשה שלא לפי החוק. הפיצוי הכספי לנזקים יינתן לאחר שבעל הנכס יוכיח את הנזקים שנגרמו לו באמצעות תביעת נזקים ואילו דמי השימוש ייקבעו בהתאם להערכה של שמאי מוסמך.
קראו עוד על דירות להשכרה בנס ציונה
שתפו אותנו: